De koe is net een fabriek, al etend poepen en piesen, de hele dag door. Er staan nu 18 koeien die gemolken worden, en 5 koeien die droog staan aan de grup. De grup is de mestgoot die achter ze langs loopt. Het zou handig zijn, als ze hun achterste boven de grup houden, als ze hun behoefte moeten doen, maar helaas werkt dat niet zo. Op het moment dat ze staan te eten, en dus iets van de grup afstaan, liggen de uitwerpselen verder van de grup af. Wanneer ze gaan liggen om te herkauwen, gaan ze gewoon in hun eigen poep liggen.........het interesseert ze helemaal niets.Zo ontstaan de meest vieze uiers, waarvan de spenen 2x per dag schoon moeten worden gemaakt voordat het melken kan beginnen. Het is grappig om te zien dat er ook koeien zijn, die hun plaats wel schoon houden, en een pas naar achteren doen tijdens het poepen. Eigenlijk is het net als bij ons, de mens...........ook wij hebben "vieze otters" rondlopen.
Deze 2 werkzaamheden: de poep wegvegen naar de grup met een trekker, en op een bankje zitten om de uiers schoon te maken.............kon ik maar liefst een halve week volhouden.
Toen waren de spieren onder de schouderbladen overbelast, en werd lopen en inademen pijnlijk. Gefeliciteerd................dat heb je weer mooi snel voor mekaar!
Maar 2 nachten met iboprofin doet wonderen.........en gelukkig zijn er nog genoeg andere dingen te doen zoals kunstmelk maken voor de kalfjes, en naar de pinken fietsen om te kijken of ze
niet uitgebroken zijn, en het belangrijkste: kijken of ze bronstig zijn. Ik fiets dus naar hun weide, stel me een beetje verdekt op tussen de bomen, en ga een poos staan kijken. Als ik springgedrag zie, ga ik het weiland in om te kijken welke koe het is. Ik kan ze echt niet uit elkaar houden, maar ze hebben allemaal een nummer in hun oor. Soms liggen ze alle 19 en ga ik het weiland in, een beetje leven in de brouwerij brengen. Een koe die een ander bespringt, kan bronstig zijn, maar zeker is dit niet. Er is een puntenlijst gemaakt, die in het boekje "Koesignalen" staat, uitgegeven door uitgeverij Roodbont (Baankstraat, Zutphen!!)
Signalen zoals de kin op een andere koe leggen, en een andere koe bespringen scoren onder de 50 punten. Wanneer een koe besprongen wordt, en stil blijft staan...............is dat 100 punten en kan ze de volgende dag worden geinsemineerd. De koe die ik afgelopen donderdag 100 punten gaf, kon door Johan niet worden gevangen, dus de dierenarts werd afgebeld. Ik was erg teleurgesteld, maar Johan zei dat het heel belangrijk is om een datum te weten. Binnen nu en een paar weken, gaan de pinken op stal, en hoewel je in de grup natuurlijk geen bespringingen ziet, zijn er dan andere signalen waar je op let, zoals de stand van de staart en oren, en eventueel slijm. Maar het signaleren is in de stal heel erg moeilijk, en een datum is dan een goede steun. Net als bij de vrouw is de cyclus 21 dagen, dus alles wat ik in het veld en wat Johan in de stal ziet gebeuren, wordt op een kalender genoteerd. Dit is waar het om draait: zien dat de koeien op tijd worden geinsemineerd! Vorig jaar is dit niet gebeurt, en daar zitten wij nu mee: er is niet genoeg melk om het quotum vol te krijgen. Dit jaar is er meer geinsemineerd, en komt er zoveel melk dat we ruimschoots boven het quotum komen.
Verder zijn we woensdagavond naar de Kroa (het enigste restaurant van Bessaker) geweest: er is iedere woensdag en zondag een buffet. We hebben Eli en Einar getrakteerd, voor hun goede zorgen voor Johan de afgelopen 2 maand. Donderdag zijn we naar Afjord gereden (bijna 1 uur met aanhangwagen achter de auto) om bij de Felleskjopet (Welkoop) nieuwe matten te kopen voor in de stal, en kunstmelk voor de kalfjes. Ook had ik nu de gelegenheid om groot inkopen te doen bij de REMA, een goedkopere supermarktketen in Noorwegen (prijzen komen later). Vrijdagmiddag kon ik met Einar meerijden naar Osen (15 min.)............hij ging naar de kapper, en ik kon mooi naar de politie om me aan te melden. Ook zou Johan zijn verblijfsvergunning er zijn, en kon ik die gelijk meenemen. Hij heeft een vergunning gekregen voor 5 jaar...........normaal gesproken krijg je eerst voor 1 of 3 jaar, maar omdat we een pachtcontract hebben voor 5 jaar, hebben ze waarschijnlijk een uitzondering gemaakt. Hopelijk doen ze dat voor mij ook!
Vrijdagmorgen heb ik een Nederlander ontmoet: hij heet Herman, en woont met zijn vrouw Anne in Hofstad Kai (Kai is kade of haven en is in feite het adres, ca. 1o min. van ons vandaan). Hij had een cursus op de school in Bessaker (waar Eli werkt, zelf is hij leraar in Hofstad). Hij hoorde via Eli van mijn komst, en toen ze van school naar de Kroa wandelden voor een lunch, kwam hij kennismaken. Ik was net de afrastering aan het afbreken van en weitje voor ons huis, en we hebben maar heel even gepraat omdat de andere cursisten stonden te wachten. Maar ik heb z'n tel. nr. en adres, en als ze terugzijn van hun vakantie, gaan we er zeker heen om kennis te maken. Hij vroeg nog naar m'n noors, waarop ik een bedenkelijk gezicht trok: het punt is dat ik al m'n persoonlijke dingen in 2 dozen heb gedaan en via TNT heb opgestuurd. Tot vandaag is er nog niets bezorgd. De eerste 5 lessen van de cursus en ook de oplader van de camera zijn daar ook bij (lekker slim!). Voorlopig dus nog geen noorse lessen en ook geen foto's, want de camera moet opgeladen worden. Maar Herman en Anne kunnen ons, als wij dat willen, noors leren, en ook Eli heeft een cursus op de computer die wij kunnen krijgen. Daar wordt dus aan gewerkt. Tot nu toe zeg ik "bedankt" en "welterusten" in het noors, en verder alles in het engels.......... dus het lijkt nog echt nergens op!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten