zondag 16 maart 2008

Maart roert zijn staart!!

Noorwegen staat bekend om zijn plotselinge weersveranderingen en de Noren gaan daar heel relaxed mee om, gewend aan het feit dat een dag uit 4 seizoenen kan bestaan. Ik kan me een ontzettende hagelbui herinneren... Johan en ik zaten lekker beschut in de auto en zagen geen hand voor ogen. Plotseling doemt er een klasje kleuters op, in gezelschap van een juf. Weer of geen weer; kinderen spelen altijd buiten. Ook heb ik me verbaasd over oma, die doodleuk buiten takjes gaat rapen in de tuin, terwijl de wind zo tekeer gaat, dat je nauwelijks rechtop kunt staan. De onderstaande foto's zijn allemaal zaterdag 9 maart gemaakt; een stralende dag met veel zon en overal zie je de laatste sneeuwresten smelten. Vandaag, zondag 16 maart is alles weer wit en is Koning Winter heer en meester. De mensen uit Trondheim die het rode huis naast de onze als weekendhuis hebben (de 1e foto), zijn ook gearriveerd om de Paskeweek in Bessaker door te brengen. Ook Thore die 9 rorbu heeft (de rode huisjes gelegen in de haven, zie foto bovenaan de blog) en verhuurt, verwacht de komende week de eerste toeristen. Het zijn voornamelijk Duitsers die tot eind september met bussen tegelijk naar Bessaker komen om een vis aan de haak te slaan.



Onze achterburen zijn 2 paarden. De donkere is van Arne-Johan, de veearts en het lichtbruine paard is een racepaard dat op de renbaan van Trondheim haar geld hoort te verdienen. Zij is echter te hard aangepakt, en de dochter van Thore die daar werkt, heeft haar "gered" en haar in Bessaker gestald, om bij te komen. Haar vakantie duurt al bijna een jaar, en haar toekomst is nog steeds onzeker; zal ze hobbypaard blijven, of zullen haar ranke benen ooit weer over de renbaan draven!!

Ali-B is een pink die ons mooi heeft laten wachten. Het kalf kon ieder moment komen, gezien haar volle uier, maar de dagen verstrijken... helaas zijn haar banden niet goed voelbaar, waardoor het moeilijk is het juiste moment te bepalen. Het bizarre is dat ze als 2 druppels water op Alie-Jen lijkt, de pink die laatst geslacht werd omdat haar kalf er niet uit kon. Ze hebben dan ook dezelfde vader, een veel gebruikte stier die Guterud heet, en ik ben bang voor nieuwe geboorteproblemen. Het is namelijk niet alleen de koe die verantwoordelijk is voor de mate van afkalven, de stier bepaalt dat net zo goed (zowel de vader van de koe als de vader van het kalf). Na een week iedere nacht voor niets m'n bed uit te zijn geweest, sta ik op het punt de veearts erbij te halen, als Johan 's morgens om 7 uur een dood kalf vindt. De damp kwam er nog vanaf en Johan heeft geprobeerd te reanimeren, maar zonder resultaat. Het is jammer dat na 9 maanden groeien, zo'n volmaakt kalfje dood wordt geboren, maar ik ben opgelucht dat er een (voorlopig) einde komt aan deze nachtbrakerij. En wat Guterud betreft; ik vind het heel toevallig dat we en een dode koe en een dood kalf hebben, en ben benieuwd hoe het Hielke en Sietse aankomende zomer zal vergaan, als zij hun eerste kalf gaan krijgen. Want ook de 2ling zijn dochters van deze Guterud.


In Noorwegen is het de gewoonte om dode kalveren niet op te laten halen, maar zelf te begraven, en dat is wat wij op deze zonnige zaterdag gaan doen. Tegelijk halen we enkele dode bomen op, om de houtvoorraad weer aan te vullen. We gaan naar de "annet", dit is het land dat niet gebruikt wordt en waar iedere boerderij wel enkele hectares van heeft. Ook Thunegard, de officiele naam van deze boerderij heeft enkele honderden hectares annet; een mooie rustplaats voor het kalf.





Overal zie je het gesmolten bergwater de grond uit komen; het stroomt naar het riviertje dat door de vallei kronkelt, die weer uitmondt in de zee, dicht bij de boerderij.

Behalve een flinke voorraad brandhout, gaat er ook een wilgetak mee naar huis, die door Brutus en Lommeltje met veel enthousiasme ontvangen wordt. Al 14 jaar heb ik Siamezen om me heen, en weet dat "je huis leuk decoreren" niet samengaat met het hebben van deze, aktieve dieren. Toch doe ik een poging...hang een tiental paaseieren erin...





en kan dit jaar wel heel vroeg op zoek naar de eieren...Lommeltje mept ze in een mum van tijd de tak uit, en Brutus voetbalt ze a la Gullit de kamer door!!

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat is "9 rorbu"?
En als het vriest wat doe je dan met de dode kalveren? Een gat in de grond word dan toch erg lastig.

Groet Jannes