woensdag 22 oktober 2008

Film op school


Bij het zien van de eerste foto zullen de meesten denken: goh, heeft de halve klas griep ofzo!! En 'half' is nog zacht uitgedrukt, want de meeste klassen in Nederland tellen toch zeker 30 kids. Maar deze 9 kinderen vormen bijna de hele school van Bessaker, want in totaal zijn er 17 leerlingen. Groep 5 heeft woensdag altijd vrij; zij krijgen les met groep 6 en 7 en maken teveel uren wanneer ze 5 hele dagen de lessen zouden volgen. De jongste 4 groepen hebben school tot 1 uur 's middags. Erg jammer voor groep 5 want vandaag was er iets bijzonders namelijk een les in animatiefilm.

Eirik werkt voor FactionFilm in Trondheim, een bedrijf dat vooral documentaires maakt. Een nevenactiviteit is het vertonen van films op de scholen in Fosen. Dit is voor veel Noorse kids bijzonder, want wonen op het Noorse platteland houdt meestal in dat je uren van de bioscoop vandaan woont. Vanuit Bessaker is het toch gauw 2 uur rijden, voordat een filmpje kan worden gepakt. Wat Eirik betreft, hij vindt het nu wel een keer mooi geweest!! Hij is al op 100 scholen geweest, en heeft nog ca. 50 te gaan. 's Nachts droomt hij van alle tekenfilmfiguren die hij iedere dag op het doek voorbij ziet komen. Het programma is simpel; de kinderen krijgen een stuk of 6 filmpjes te zien, met vooraf een korte uitleg over het soort tekenfilm. Zo heeft een wat oudere Walt Disney-tekenfilm andere kenmerken dan bijv. een tekenfilm gemaakt met de nieuwste computertechnieken.

Voor Anne (die momenteel als invalleerkracht werkt) en mij, was deze voorstelling een mooi opwarmertje voor 2 november. Dan gaat namelijk Filmklubb Bessaker van start. We beginnen om 5 uur met Spirited Away, een Japanse animatiefilm en 8 uur 's avonds kunnen de volwassenen kijken naar Big Fish, een fantasiefilm uit de USA. Meer daarover volgt. Voor de bloglezers én filmliefhebbers: de Engelse site van www.factionfilm.no is de moeite waard om te bekijken. Veel interessante docu's met (geluids)fragmenten die al diverse Europese prijzen hebben gewonnen.

Geen opmerkingen: