Het is wel frappant! Precies 2 weken nadat HEorSHE haar (dode) kalf kreeg en nog herstellende is van een uierblessure, is het opnieuw raak. Bij Ibbeltje is er zo.avond om 23.00 uur een pootjesblaas, en wanneer er een uur later nog niets is te zien, weet je dat het mis is! Gelukkig is de veearts er binnen 5 minuten! Hij constateert wat Johan ook al had gevoeld: Ibbel is heel erg nauw, en na verscheidene trek- en oprekpogingen is het duidelijk dat het kalf nooit door het geboortekanaal kan. De veearts legt uit dat een noodslacht de beste oplossing is!! Tuurlijk, het zal ook es niet!! Alles zo gemakkelijk mogelijk!! De gedachte hierbij is dat het erg moeilijk kan zijn, koeien die een keizersnede hebben gehad, weer drachtig te krijgen. En mochten ze al drachtig worden, de kans dat het weer een keizersnede wordt, is groot. Het valt wel erg rauw op ons dak en Johans antwoord is dan ook: "keizersnede, ik stop er wel een Jersey in!" (Jersey-kalfjes wegen ong. 25 kilo, dat scheelt 15 kilo met een NRF-kalfje.
Het wordt een lange en zware nacht, vol nieuwe ervaringen, en de nodige records!!
*wij hebben nog nooit een keizersnede meegemaakt, Johan alleen bij een schaap.
*ik kan me niet heugen, nog nooit een nacht m'n bed niet te hebben gezien... Johan heeft die ervaring wel... 24.00 gingen we opnieuw richting stal, de veearts kwam om 1.00, tegen 2en begonnen de voorbereidingen voor de keizersnede, en om half 7 waren we thuis... een snel ontbijtje, en toen was het tijd om de koeien te voeren, te melken enz. GAAP!!
*De veearts vertelde dat een gemiddelde keizersnede 3 uur duurt, daar viel ik al zowat van achterover, ik dacht dat het met 1 hooguit 2 uur bekeken zou zijn. Normaal gesproken is dat dus ook zo, en een Belgische veearts, met boeren die Belgisch Blauw fokken in zijn klantenkring, kan het in een half uur!! (zie einde blog). Maar ja, als je als Noorse veearts alles naar de noodslacht doet, bouw je die ervaring nooit op!!
*Ibbeltjes keizersnede duurde niet alleen zolang, door gebrek aan ervaring... het kalf lag ook heel raar... het lag met zijn pootjes naar rechts. Een keizersnede wordt altijd aan de linkerkant van de koe uitgevoerd, omdat rechts de darmen in de weg zitten. Ook lag het met de kop naar de koe, dus de achterpootjes al een klein stukje uit Ibbel. Het duurde echt uren, voordat het kalfje op de grond lag. En het leefde ook nog... daar hadden we niet meer op gerekend. Een prachtig stierkalf van elitestier Haga. Op onze maandelijkse afschriften van Tine staat dat Geno mogelijk interesse heeft, in een stierkalf uit de combinatie IbbelxHaga. Blijkbaar vergeten ze deze tekst weg te halen, zodra nieuwe gegevens bekend worden over de ouders. De fokwaarde van Time (de vader van Ibbel) is dramatisch gekelderd, en automatisch daalt daardoor de fokwaarde van het nageslacht. En dan zo'n keizersnede, dat is ook niet bevorderlijk. De fokwaarde van Ibbeltje was vóór de inseminatie 11, laatst zag ik dat ie nog maar 4 was... 't zal me benieuwen hoeveel hij nog verder zal zakken.
*Omdat het kalf zo raar lag, heeft de veearts op de tast de baarmoeder verder moeten inknippen en met de handen open moeten scheuren... gevolg: een lelijke scheur die moeilijk te hechten was. De baarmoeder is 2x gehecht en nu maar hopen dat er niet te veel littekenweefsel ontstaat, dat opnieuw drachtig worden zal bemoeilijken.
*Het was mijn vuurdoop als operatie-assistente en volgens de veearts ben ik geslaagd. Normaal gesproken wordt deze operatie door 2 veeartsen uitgevoerd, maar omdat Johan en ik beide in de stal aanwezig waren, had ik de taak met steriele handen alles aan te reiken.
*Ibbel heeft vanaf het melken 7 uur 's avonds niet meer gelegen... tijdens de hele operatie bleef ze keurig staan. Ik vind dat ongelooflijk. Het was Johans taak aan het touw te trekken, dat om haar rechterachterpoot geknoopt zat, zodra ze zou vallen. Zou ze op haar linkerzijde vallen, is dat gelijk einde verhaal, dus noodslacht!! (vanwege de bacteriën die dan in de buikholte komen).
*De veearts vertelde 's nachts dat tijdens zijn meest vreselijke keizersnede ooit, de koe 2x onderuit ging en op de linkerzijde viel. Ook was het kalf dood, het was voor de helft volgroeid, de andere helft van het lijf was tijdens de eerste maanden gestopt met groeien. De koe dus naar de noodslacht. Johans reactie, een paar dagen later, toen alles een beetje was bezonken: "wat verwachten ze nu precies? Denken ze nu echt dat een koe maar zo 6 uur stil blijft staan? Wat hebben wij onwijs veel geluk gehad als Ibbeltje er weer bovenop komt!" Dit laatste is nog even afwachten... op dit moment is ze nog aan de penicilline... na zat. wordt het spannend.
Tot slot nog iets over Belgisch Blauwe koeien, waarbij standaard bijna alle kalfjes met een keizersnede geboren worden. 'Mijn ding' is het niet, ik vind het niet natuurlijk. Toch geef ik hier de site van Knedo-stables... de eigenaar zit net als Johan op het veeteeltforum, zodoende bekijken we deze af en toe. Het is echt de moeite waard, zeker als je niets weet over dit bijzondere ras. Je ziet op een oude foto de wielrenner Kneteman (de vader van de boer) op een koe zitten.
1 opmerking:
Dag Vera en Johan,
De veearts is hopelijk toch nog niet klaar op de laatste foto? Heb best wel zat keizersnedes gezien maar die waren toch wat beter afgewerkt en zonder luchtbellen erop.
Nog veel plezier daar in Noorwegen on the farm.
J
Een reactie posten