Het zijn wel topdagen... vandaag vielen de nieuwe periodieke afschriften van Tine in de bus. Is het vruchtbaarheidsgetal onder de koeien van 72 gestegen naar 83, terwijl het landelijke getal 58 is. Super!
En hieronder het berichtje van het AGD (Agrarisch Dagblad) over de Noorse koeien... grappig idee dat gisteren ook mensen in Ned. druk bezig zijn geweest met 't zelfde als ik... en iets minder geluk hebben gehad...
Noorse koe: gezonde melk met ander voer
Noorse zuivel- en veevoerdeskundigen zijn erin geslaagd de vetzuursamenstelling van melk in koeien te veranderen, met kleine aanpassingen in het rantsoen voor de koeien. Bij proeven op 43 melkveebedrijven is gebleken dat de vetzuursamenstelling van de melk verandert. Er komt minder verzadigd palmitinezuur in de melk, dat wordt vervangen door onverzadigde vetzuren. Ongeveer een kwart van alle melkvet in gewone melk bestaat uit palmitinezuur. De veronderstelling is dat onverzadigde vetzuren gezonder zijn voor de mens dan verzadigde vetzuren. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Noorse zuivelcoöperatie Tine, die 90 procent van de Noorse melk verwerkt. Op welke manier het rantsoen is veranderd, geven de onderzoekers nog niet prijs. Verandering van vetsamenstelling door variatie in het voer is ook in Nederland toegepast. Aanpassing van het rantsoen luistert nauw, omdat het overvoeren van de koe met onverzadigde vetzuren ongewenste neveneffecten kan hebben, waardoor het vetgehalte in de melk daalt. Ongeveer 500 leden van FrieslandCampina geven hun dieren een ander rantsoen om de vetzuurverhouding in melk te beïnvloeden. Ze laten hun dieren zo veel mogelijk vers gras vreten dat van nature veel onverzadigde vetzuren bevat. FrieslandCampina claimt dat de zuivelproducten van die melk 30 procent minder verzadigd vet bevat dan vergelijkbare zuivel.
En hieronder het berichtje van het AGD (Agrarisch Dagblad) over de Noorse koeien... grappig idee dat gisteren ook mensen in Ned. druk bezig zijn geweest met 't zelfde als ik... en iets minder geluk hebben gehad...
Noorse koe: gezonde melk met ander voer
Noorse zuivel- en veevoerdeskundigen zijn erin geslaagd de vetzuursamenstelling van melk in koeien te veranderen, met kleine aanpassingen in het rantsoen voor de koeien. Bij proeven op 43 melkveebedrijven is gebleken dat de vetzuursamenstelling van de melk verandert. Er komt minder verzadigd palmitinezuur in de melk, dat wordt vervangen door onverzadigde vetzuren. Ongeveer een kwart van alle melkvet in gewone melk bestaat uit palmitinezuur. De veronderstelling is dat onverzadigde vetzuren gezonder zijn voor de mens dan verzadigde vetzuren. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Noorse zuivelcoöperatie Tine, die 90 procent van de Noorse melk verwerkt. Op welke manier het rantsoen is veranderd, geven de onderzoekers nog niet prijs. Verandering van vetsamenstelling door variatie in het voer is ook in Nederland toegepast. Aanpassing van het rantsoen luistert nauw, omdat het overvoeren van de koe met onverzadigde vetzuren ongewenste neveneffecten kan hebben, waardoor het vetgehalte in de melk daalt. Ongeveer 500 leden van FrieslandCampina geven hun dieren een ander rantsoen om de vetzuurverhouding in melk te beïnvloeden. Ze laten hun dieren zo veel mogelijk vers gras vreten dat van nature veel onverzadigde vetzuren bevat. FrieslandCampina claimt dat de zuivelproducten van die melk 30 procent minder verzadigd vet bevat dan vergelijkbare zuivel.
1 opmerking:
Hallo Vera (en Johan), ik heb je blog uit de boerderij (duits vert.) doorgestuurd naar de MUH (Milch-Union Hocheifel), Ze vinden het zeer interessant en zijn geïnteresseerd mailden ze me vanavond terug. Wie weet, komt het nog eens tot een samenwerking tussen Tine en de MUH? Groetjes vanuit Rheinland-Pfalz, Monique Vos.
Een reactie posten